Vandgran – det levende fossil

Denne uges klumme skal handle om et helt specielt træ. Det er et træ, som vi har en mange af i Geografisk Have, nemlig Vandgran (Metasequia glyptostroboides). Det var lidt af en sensation, da det blev fundet i Kina. Man kendte egentligt godt træet i forvejen, men kun som fossil. Man regnede med, at træet var uddød for flere tusinde år siden. Men så sent som i 1944 blev der fundet en lille population af arten i en afsidesliggende dal i Kina.

Grundlæggeren af Geografisk Have, Aksel Olsen fik nogle af de første frø, der kom til Europa og satte planten i produktion. Det viste sig, at planten var ret nem at formere fra frø. I Danmark modner frøene desværre ikke og det er desuden langt fra alle år, at vandgran overhovedet får kogler i Danmark.

I Kina kalder man arten for vandgran og det har vi valgt at bruge i Danmark også. Man præcis hvem der har udbredt navnet vides ikke. Måske Aksel Olsen?

Vandgran som hæk?

Vandgran bliver et stort træ på omkring 20 meter her i landet. Selvom træet hedder vandgran, behøver det ikke at stå i nærheden af vand. Det trives fint i almindelig dansk havejord. Vandgran kan også sagtens tåle beskæring og da træet endnu var en nyhed i 50’erne spåede man det en stor fremtid som hækplante. Det er den nu aldrig blevet fordi den stadigvæk er ret dyr at producere og som sagt ikke producerer frø i Nordeuropa.

I dag kan man også få buskformer af vandgran som er lavet af heksekoste på store vandgraner. Faktisk er en af heksekost-sorterne lavet fra en af de vandgraner, som vi har Geografisk Have og som kan ses i Kina området. Dertil kommer at vandgranen i år faktisk bærer kogler, som man altså også kan se.


Af Niels Melballe
9. september 2019 | Haveblog

FacebookTwitterLinkedInEmail