Sankt Hans aften, sommersolhverv og midsommer

Sankt Hans aften er en fejring af sommersolhverv. Sommersolhverv er årets længste dag – hvor solen står højest over horisonten. Sommersolhverv er d. 21. juni, men vi fejrer det med Sankt Hans aften d. 23. juni. At fejre sommerens komme, er en gammel nordisk tradition, men navnet Sankt Hans kommer fra Johannes døberen, som i den kristne tro har fødselsdag d. 24. juni.

Midsommer

Et andet ord for sommersolhverv er midsommer. Det gør man meget ud af at fejre i Sverige, hvor bålet er skiftet ud med en ’maj-stang’ som man danser rundt om med blomsterkranse på hovedet. En maj-stang har i øvrigt ikke noget med maj måned at gøre, men den hedder sådan fordi stangen ’majes til’ – altså udsmykkes – med grønne planter og blomster.

Fejring på flere måder

I Geografisk Have kan du i år både få en smag af den danske og svenske måde at fejre sommersolhverv på. Som midsommerritual kan I binde jeres egen midsommer-blomsterkrans med blomster fra Haven. Som Sankt Hans-ritual kan I samles med andre om det store bål der tændes, for at fejre lys, kærlighed, vækst, frugtbarhed og overgangen til noget nyt.

Traditioner

En gammel overtro siger, at hvis du på Sankt Hans aften plukker 9 forskellige blomster med dug på, og lægger dem under din hovedpude, så vil du drømme om din udkårne! Efter sigende skulle vand i kilder også have magiske kræfter denne aften, som kunne helbrede syge lemmer.

Sankthansormen

Der er også et insekt, med navnet ”sankthansorm”. Det er den eneste bille vi har i Danmark, som er en ”ildflue”, så den sidste del af dens navn er misvisende, da det ikke er en orm, men en bille. Men den første del af navnet hentyder til, at den begynder at komme frem omkring Sankt Hans, hvor billens bagkrop lyser om kap med sankthansbålet. Sankthansormen er ikke sjælden, men heller ikke vildt almindelig.

Red pindsvinene

Og så skal der lyde en opfordring til alle jer, der i løbet af året har samlet sammen til et Sankt Hans bål: Husk at flytte bålstakken i ugen op til Sankt Hans, inden i sætter ild til brændet. Der kan være flyttet pindsvin ind, da de der elsker at gemme sig i krat. Nogle fugle, som solsorten og gærdesmutten kan også have udset sig ’Sankt Hans stakken’ som et godt sted at bygge rede. Eller mus, frøer og kattekillinger kan bo her. Derfor: Vil du redde dyrene, så flyt bålet inden Sankt Hans aften.

Læs mere om fejringen af Sankthans 2021 i Geografisk Have her

Læs haveklummen om sankthansurt her

 


Af Maja Aaby Pedersen
15. juni 2021 | HaveblogNYHEDER

FacebookTwitterLinkedInEmail

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.