23. juni  2021  // Sankt Hans aften med hits, hygge og haveleg

Nyd Sankt Hans aften med god afstand, dejlig musik, fællesspisning og god mulighed for at lære noget nyt om Geografisk Haves planter. Vi brænder ingen hekse.

Fællesspisning

Køb madbilletter til fællespisning ved opdækkede borde i Væksthuset eller et telt i Geografisk Have.
Sommermenuen // Et lækkert og mættende måltid m. Marineret kyllingefilet, nye råstegte kartofter, sovs, broccolisalat og agurkesalat. Der er også mulighed for køb af drikkevarer og dessert fra Café Lykkefund. 
Pris // 125 kr. pr. person. (min. bestilling til 2 personer). 

Du kan købe madbilletter til fællespisning på ét af følgende tidspunkter:

Kl. 18.00-18.45 (hold 1)

Kl. 19.00-20.00 (hold 2)

Der er et begrænset antal madbilletter til salg til dette arrangement.

Når du bestiller mad, reserverer vi en bordplads med opdækning til dig/jer i Væksthuset eller et telt. Du får bordnummer oplyst ved ankomst.

Køb madbilletter online her

Program

15.00 – 18.00   Planteskattejagt og fri leg for børn og barnlige sjæle
16.00 – 18.00   Bind en midsommer-blomsterkrans
18.00                 Snobrødsbålet tændes
18.00 – 18.45    Fællesspisning // Telt og Væksthus // Hold 1
19.00 – 22.00   Omvandrende havemusikere ’Love Me Duo’ spiller hits
19.00 – 20.00   Fællesspisning // Telt og Væksthus // Hold 2
20.00                 Børnebål tændes (max. 500 pers. pr. sektion)
21.15                   Voksenbål tændes (max. 500 pers. pr. sektion)
22.30                 Tak for i aften!

Sommersolhverv

Sankt Hans aften er en fejring af sommersolhverv. Sommersolhverv er årets længste dag – hvor solen står højest over horisonten. Sommersolhverv er d. 21. juni, men vi fejrer det med Sankt Hans aften d. 23. juni. At fejre sommerens komme, er en gammel nordisk tradition, men navnet Sankt Hans kommer fra Johannes døberen, som i den kristne tro har fødselsdag d. 24. juni.

Midsommer

Et andet ord for sommersolhverv er midsommer. Det gør man meget ud af at fejre i Sverige, hvor bålet er skiftet ud med en ’maj-stang’ som man danser rundt om med blomsterkranse på hovedet. En maj-stang har i øvrigt ikke noget med maj måned at gøre, men den hedder sådan fordi stangen ’majes til’ – altså udsmykkes – med grønne planter og blomster.

Fejring på flere måder

I Geografisk Have kan du i år både få en smag af den danske og svenske måde at fejre sommersolhverv på. Som midsommerritual kan I binde jeres egen midsommer-blomsterkrans med blomster fra Haven. Som Sankt Hans-ritual kan I samles med andre om det store bål der tændes, for at fejre lys, kærlighed, vækst, frugtbarhed og overgangen til noget nyt.

Traditioner

En gammel overtro siger, at hvis du på Sankt Hans aften plukker 9 forskellige blomster med dug på, og lægger dem under din hovedpude, så vil du drømme om din udkårne! Efter sigende skulle vand i kilder også have magiske kræfter denne aften, som kunne helbrede syge lemmer.

Red pindsvinene

Og så skal der lyde en opfordring til alle jer, der i løbet af året har samlet sammen til et Sankt Hans bål: Husk at flytte bålstakken i ugen op til Sankt Hans, inden i sætter ild til brændet. Der kan være flyttet pindsvin ind, da de der elsker at gemme sig i krat. Nogle fugle, som solsorten og gærdesmutten kan også have udset sig ’Sankt Hans stakken’ som et godt sted at bygge rede. Derfor: Vil du redde dyrene, så flyt bålet inden Sankt Hans aften.