Rosenhaven i Geografisk Have er anlagt i 1967 og åbnet i 1968. Den er formet som en ellipseform for at givet et harmonisk mønster for de mange forskellige roser.

Rosenstortimentet blev på anlægstidspunktet defineret ud fra kriteriet: Nye og sunde roser – med særlig foks på fransk herkomst. Som ramme og lægiver for roserne er der valgt den mørkegrønne taks som omkranser rosenhaven mod nord, øst, syd og vest.

I årenes løb er der sket stor udskiftning i roserne, da ikke alle sorter klarede sig som forventet – og moden indefor roser skifter også.

Først i 80’erne blev indplantet mange “gammeldags roser” og de gamle roser præger hele rosenhaven, da de vokser op af de særlige jernstativer. I 90’erne var der særligt fokus på lave, længeblomstrende og bunddækkende roser som ses særligt i den inderste ellipse.

I 1992 fik Rosenhaven en smuk glaspavillon, der er smukt placeret i midten af ellipsen, så havens gæster kan nyde hele rosenhaven med dens roser i alle farver fra hvidt til lille og fra lysegult til mørkerødt.

At rosenhaven er noget særligt understreges af den internationale pris, som rosenhaven har modtaget, nemlig “Award of garden excellence” fra World Federation of Rose Societies. Prisen er ikke før uddelt til nogen rosenhave i Danmark eller Norden. Selve prisen kan ses på det egedæk, der er etableret overfor Væksthuset. Designet på egedækket er udformet specifikt til stedet og til de mange funktioner, som dække kan have for havens gæster. Som bænk, bord, picnicplads, talerstol, mødested, klatrested og meget mere.

Frivillige fra støtteforeningen Geografisk Haves Venner gør et uvurderligt stort arbejde med at hjælpe med at passe roserne. De frivillige har derfor en stor del af fortjenesten for prisen.