Rosenhaven

Rosenhaven i Geografisk Have består af 85 bede, med i alt 5000 roser. I sommermånederne blomstrer den i fuldt flor, i en skøn sanseoplevelse af forskellige former, farver og dufte.

Rosenhaven Geografisk Have

Havens historie

Rosenhaven er anlagt i 1967 og åbnede i 1968. Den er formet som en ellipseform for at givet et harmonisk mønster for de mange forskellige roser. Som ramme og lægiver for roserne, er der plantet en mørkegrøn taksbusk som omkrans. 

Rosensortimentet blev på anlægstidspunktet defineret ud fra kriteriet: Nye og sunde roser – med særlig foks på fransk herkomst. I årenes løb er der sket stor udskiftning i roserne, da ikke alle sorter klarede sig som forventet – og moden inde for roser skifter også.

Først i 80’erne blev der indplantet mange “gammeldags roser” og de gamle roser præger hele Rosenhaven, da de vokser op af de særlige jernstativer. I 90’erne var der særligt fokus på lave, længeblomstrende og bunddækkende roser, som ses særligt i den inderste ellipse.

I 1992 fik Rosenhaven en smuk glaspavillon, der er smukt placeret i midten af ellipsen, så havens gæster kan nyde synet af hele Rosenhavens farvepalet fra hvidt til lilla og fra lysegult til mørkerødt. 

International pris

At Rosenhaven er noget særligt, understreges af den internationale pris, som haven har modtaget, nemlig “Award of garden excellence” fra World Federation of Rose Societies. Prisen er ikke før uddelt til nogen rosenhave i Danmark eller Norden. Selve prisen kan ses på Egedækket, som er en rund bænk om et af de egetræer, der står overfor Væksthuset. 

Frivillige fra støtteforeningen Geografisk Haves Venner gør et uvurderligt stort arbejde med at hjælpe med at passe roserne. De frivillige har derfor en stor del af fortjenesten for prisen.

Læs mere om World Federation of Rose Societies her

Bryllup blandt roserne

Flere brudepar vælger også at fejre deres særlige dag, netop i Rosenhaven. Geografisk Have har mange muligheder for at holde fester og andre særlige begivenheder. Læs mere her. 

Bryllup i Rosenhaven i Geografisk Have

Bryllup i Rosenhaven d. 11. juli 2020

Duftoplevelser

Rosenhaven er både smuk og velduftende. Men det er ikke kun roserne der har de skønneste dufte. Her er nogle af de skønne dufte du også kan gå på opdagelse i:

 Lavendel_highLavendel, blomsterne
Navnet stammer fra det latinske ord “lavare”, at vaske. Duften “vasker” hovedpine, dårlige nerver og søvnløshed væk. I Nordafrika bruger kvinder duften for at beskytte sig mod voldelige mænd.

 

 

Katteurt, blomsterne
Planten tilhører gudinden Venus og findes i tegnet Vand, hvad elementerne hos grækerne angår. Duften som glæder katte og frastøder gnavere, symboliserer fred og skønhed efter klassisk, europæisk opfattelse.

Salvie, bladene
Navnet stammer fra det latinske ord “salvere”, at helbrede. Hos de gamle romere hørte den til Jupiter og var i Luftens tegn. Amerikanske indianere bruger den stadig i ritualer for at øge bevidstheden. Siden det 16’ende århundrede blev den brugt i Europa til at styrke hukommelsen. I europæisk folketro blev duften brugt i magien for at øge rigdom, idet man knuste og lugtede til plantedelene, imedens man ønskede sig flere penge.