https://geografiskhave.dk/aksel-olsen-anbefaler-engblomme/Rhododendrontid

Nu er tiden kommet, hvor Rhododendron-buskene er begyndt at blomstre om kap i Geografisk Have. Vi har et hav af forskellige arter og sorter i Geografisk Have, så det er svært at vælge én ud at fortælle om. I denne klumme vil jeg dog skrive om én af de rhododendron, som der måske ikke er så mange, der lægger mærke til. Rhododendron wardii er nemlig hverken havens største eller mest blomsterrige rhododendron.

Planteopdagelsesrejsende 

Men Rhododendron wardii har en spændende historie. Planten er opkaldt efter Francis Kingdon-Ward, som var plantesamler og opdagelsesrejsende. Han udforskede blandt andet dele af Himalayabjergene og Tibet, hvor Rhododendron wardii vokser. Her kæmpede han sig frem med sit følge i al salgs vejr og udforskede planter, samlede frø og målte højdemeter ved hjælp af vands kogepunkt. Han fandt og beskrev Rhododendron wardii i 1913.

Danmarks rhododendron-pioner

Rhododendron wardii blev indført til Danmark i 1929 af Aksel Olsen, grundlæggeren af Geografisk Have. Aksel Olsen var Danmarks store Rhododendron-pioner og har indført et stort antal Rhododendron til landet.

Varierende udseende

I mange år var der en diskussion blandt botanikere om Rhododendron wardii. Den ser nemlig ikke altid ud, som man mente, den skulle se ud. Rhododendron wardii er nemlig variabel i sit udseende. Som udgangspunkt har den en gul blomst, men nogle gange er der en rød plet på kronbladet og andre gange ikke. Bladene er næsten ovale, og nogle gange har de et blåligt skær – andre gange ikke. I denne rhododendrontid kan du se Rhododendron wardii i Geografisk Have i bedet, der ligger mellem kejsertræet og duetræet ved hovedindgangens Kina-område.   


Af Niels Melballe
19. maj 2022 | HaveblogNYHEDER

FacebookTwitterLinkedInEmail

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.

Er du nysgerrig på hvilke andre planter Aksel Olsen fandt interessante? Sæ læs miniserien af haveklummer “Aksel Olsen Anbefaler”…

Aksel Olsen anbefaler: Høstfloks

Aksel Olsen anbefaler: Paradisæble

Aksel Olsen anbefaler: Pæoner

Aksel Olsen anbefaler: Engblomme

Aksel Olsen anbefaler: Primula