Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Rejnfan – ”den udødelige urt”

Rejnfan – ”den udødelige urt”

Kært barn har mange navne. Og det gælder i den grad for rejnfan, som blomstrer nu og indtil midten af september. På latin hedder Rejnfan ”Tanacetum vulgare”, og i gamle lægebøger hedder den ”herba immotalis” hvilket betyder ”den udødelige urt”. Det henviser sandsynligvis til, at man har brugt den let giftige plante til at smøre døde personer ind i, for at undgå de blev fortæret af maddiker og andet utøj.
På dansk hedder planten ”Rejnfan” – det kommer til gengæld af det tyske ord ”rainfarn”. ”Rain” betyder markskel og ”farn” betyder bregne. Altså henviser navnet til en ”bregne der vokser i markskel”. I daglig tale er rejnfan nogle steder blevet til det mere, på dansk, mundrette ”regnfang”, hvilket sikkert er en sproglig fejl. Men det lyder da mere som en sammentrækning af nogle ord vi kender.
Og for at gøre navneforvirringen total kaldes planten også for ”guldknap” eller ”knapblomst” – fordi de gule blomster i høj grad ligner en lille knap.

Lægeplanten rejnfan

Som lægeplante er rejnfan blevet brugt til mange forskellige ting. Blandt andet forskellige former for smertebehandling. Det mest kendte, den er blevet brugt til, er dog behandling af indvoldsorm, både i mennesker i middelalderen, men specielt også i husdyr. Den skulle også være god mod lus og lopper, så derfor har man blandet den i sengehalm.
Har man hønsegård, kan man hænge en buket op under taget i hønsehuset og blander blomster i strøelsen på gulvet. Måske virker det? En ting er sikkert, den dufter meget krydret og karakteristisk, når den hænger der og tørrer, og det er ikke så tosset i en hønsegård.
Rejnfan er almindelig i hele Danmark og naturligt over hele Europa og store dele af Asien. De fleste mennesker kender den sikkert af udseende.
I Geografisk Have har vi et bed fuld af Rejnfan i vores krydderurtehave. Vi er ved at lave snaps af blomsterne netop nu, det bliver en rigtigt ”bjesk”. 1. september er der Høstmarked i Geografisk Have med mange markedsboder med planter, kunsthåndværk og andet godt. Der bliver også en ”Drik-Naturen-Festival” i Væksthuset. Her holder jeg et oplæg om kryddersnaps kl. 15.00, hvor du kan komme forbi og få en smagsprøve på bjesken. Der vil fra kl. 11-16 være smagsprøver på mange forskellige drikke – med og uden alkohol – i Væksthuset – kom forbi og smag naturens mangfoldighed.