Der er en del forskel på de vilde marsvin, man finder i Sydamerika, og dem vi har som kæledyr herhjemme. I naturen er marsvin mest aktive om natten, mens de i fangenskab kan være aktive døgnet rundt. Om natten bruger de det meste af deres tid på at lede efter mad, og føden består af græs og planter.

Vilde marsvin er også mindre end dem, man har tamme herhjemme, og deres pels er både grovere og længere. Desuden er de vilde slet ikke så farverige, som de racer, der er fremavlet af mennesket. Typisk vil de kun være at finde i grå og brunlige nuancer.

Marsvin er udpræget flokdyr og meget sociale. I naturen lever de i flokke på op til 10 individer, og skal man have dem som kæledyr, er det bedst at have flere sammen. Marsvin har mange lyde. De kan både brumme, knurre, pibe og skrige. Når dyrene går rundt, laver de hele tiden små pibelyde. Marsvin ser nemlig ikke så godt, så derfor bruger de lyde til at holde kontakten med flokken. Til gengæld har de en rigtig god lugte- og høresans.

Her i Danmark og generelt i Europa holdes marsvin især som kæledyr. Marsvinet fandt vejen til Europa i 1600 tallet. I Sydamerika holder man ikke marsvin som kæledyr, men som husdyr i stedet, lidt ligesom man holder høns herhjemme. Marsvinenet er en traditionel spise og nydes ofte helstegt med ris og bønner. Især i gamle dage har marsvinet været en kærkommen proteinkilde i for eksempel bjergområder, hvor der er mangel på store pattedyr og fisk fra havet. Ingen ved nøjagtig, hvornår sydamerikanerne begyndte at holde marsvin som husdyr, men man har fundet afbildninger af marsvin på kunst helt tilbage fra Inka-tiden, så allerede dengang var den et husdyr.

Udbredelse/levested
Marsvinet er en lille gnaver, der oprindeligt stammer fra Sydamerika. Her lever den ofte lidt oppe i bjergene på flade områder og på plateauer med lav bevoksning. Man kan dog også finde den i skovbryn og sumpe.

FAKTA ///
Vægt 500-1500 gram
Højde/længde 10-15 cm høj/10-30 cm lang
Levealder Ca. 6 år
Drægtighed/rugetid 60-70 dage
Antal unger 1-4 unger
Kønsmoden
Føde
Græsser, bark, blade, grønsager, frugt.