Månelysbedet – et år senere

Nu er det blevet efterår og det betyder, at vi har travlt i haven. Det er nu der skal plantes, flyttes og fjernes. Det skal der også i Geografisk Have. Sidste år totalrenoverede vi et af havens bede, som mange måske bedst kender som ’bedet ved Amalie med katten’, men som vi sidste år døbte ’Månelysbedet’. Der blev plantet en stor mængde stauder ved denne tid sidste år. Der er næsten altid nogle af planterne, der ikke får fat, og derfor er det god skik at lave en efterplantning det følgende efterår.

Håndlugning

Heldigvis var det kun meget få planter, som ikke havde overlevet. Selv blodgræssen, som ellers kan være sart og lunefuld, er kommet fantastisk og står nu med præcis det udtryk, som vi havde håbet på. Bedet er blevet vandet grundigt i løbet af sommeren og har fået gødning i foråret. Derudover er Månelysbedet blevet håndluget flere gange. Et skuffejern vil være en ulempe at bruge i et bed, hvor man gerne vil have planterne til at nå sammen og dække jorden, så derfor håndluger vi gerne den type bede.

Et stykke bart jord

Vi må sige at Månelysbedet er blevet en succes, som er en fornøjelse at se på. Den største opgave var at efterplante et stykke bart jord, som var tiltænkt nogle buske af Berberis aggregata, som vi desværre ikke kunne skaffe. Der vokser nu i stedet en dværgvandgran, som er en klon der stammer fra en af havens andre vandgraner.

Aksel Olsens navne

Men hvorfor var det nu lige, at vi valgte navnet ’Månelysbedet’? Det skyldes at vi i bedet, har plantet den buskpotentil, som har sortsnavnet ’Månelys’. Det er en sort Aksel Olsen har selekteret, og som har fine lysegule blomster. Det var karakteristisk for Aksel Olsen at finde på romantiske og danske navne til sine selektioner. I vore dage ville det måske være mere tidstypisk, hvis bedet havde fået navnet ’Moonlight’. I Geografisk Have blomstrer månelysene i år i september, men det skyldes primært, at vi skar dem langt tilbage, for at kunne flytte dem fra et andet bed i haven. Til næste år satser vi på, at de vil blomstre lidt tidligere.

Billeder af Månelysbedet – et år senere

I bedet er plantet bl.a. Blodgræs, Kinesisk Sct. Hansurt, Kinesisk Purløg, Kvæsurt og Rød kæmpestenbræk samt naturligvis buskpotentil ’Månelys’  

Månelysbedet geografisk have Månelysbedet geografisk have Månelysbedet geografisk have Månelysbedet geografisk have Månelysbedet geografisk have Månelysbedet geografisk have


Af Niels Melballe
25. september 2020 | Haveblog

FacebookTwitterLinkedInEmail

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.