Løgkarse – fra skovplante til haveukrudt

Løgkarse er let at kende. Dens blade ligner små hjerter. Planten er relativt høj – op til 70 cm. Dens blomster er små og hvide, og har hver 4 kronblade. Derudover lugter bladene af løg, hvis du maser dem og dufter til dem. Løgkarse er meget almindelig og blomstrer helt fra april til midten af august.

Oprindeligt er løgkarse en plante der hører til i næringsrige skove. Men de sidste par årtier har den bredt sig meget i den danske natur. Og i rigtigt mange haver bliver den derfor betragtet som ukrudt.

En teori om hvorfor den har spredt sig ud af skovene, og til mange andre steder, er at jorden generelt er blevet mere næringsrig i Danmark, hvilket løgkarse nyder godt af.

Men løgkarse er en plante, som kan betragtes som mere end ukrudt. Den har nemlig flere gode egenskaber. Én af dem er at den, for os mennesker, kan spises. Man kan lave en fantastisk pesto af løgkarse, som man evt. kan blande med lidt ramsløg. Generelt kan løgkarse give en løgsmag til mange gode retter i køkkenet.

Værtsplante for sommerfugle

En anden god egenskab er, at planten bruges som værtsplante for den smukke sommerfugl ”Aurora”. Aurora er begyndt at flyve nu i april og hannerne er hvide med orange vingespidser – let genkendelig.

Aurora sommerfugle lægger sine små orange æg på blandt andet løgkarse, hvor æggene klækker efter 5-6 dage. Herefter æder sommerfuglelarven af løgkarsen i 2-3 uger, inden den forpupper sig. Puppen overvintrer helt til næste forår, og i slutningen af april vil vi kunne se nye aurora-sommerfugle flakse rundt i haverne. Vi kan derfor takke løgkarsen for, at aurora-sommerfuglen er så almindelig.

Derfor er løgkarse også blandt det ”ukrudt” som mange haveejere er ved at ændre opfattelse af i disse år. De fleste haver har plads til at lade lidt løgkarse stå i bede og hjørner hvor de nu dukker op. Og flere begynder at give løgkarsen den plads. I Geografisk Haves naturhave, er vi ved at så en hel blomsterkasse med løgkarse. Her vil vi vise og fortælle om plantens fortræffeligheder, både som krydderurt og som værtsplante for sommerfugle. Haven er åben, så kom selv og kig!


Af Niels Melballe
19. april 2020 | Haveblog

FacebookTwitterLinkedInEmail

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.