Klip En Gren – Beskæring

Beskæring af grene

Måske tænker man ikke så meget på, at det er et godt tidspunkt for beskæring af nogle af havens træer netop nu. Tit er beskæringsopgaver henlagt til vinteren og det giver også i mange tilfælde god mening. Men – lige nu er det optimalt for et par vigtige opgaver.

De træer i haven, som er såkaldte ”blødere” er træer, der har en meget tidlig saftstigning om foråret og som derfor helst ikke skal beskæres om vinteren, da de så ”bløder” for meget til ingen verdens nytte. De skal i stedet beskæres nu i sensommeren eller i efteråret. Såret efter beskæringen vil heles meget hurtigt nu, hvor træet ikke skal bruge energi på noget andet.

Eksempler på træer, der skal beskæres nu er valnød, birk og ahorn. Er du i tvivl kan du spørge på en planteskole. Selve det at beskære på den helt rigtige måde er et håndværk eller en kunstart om man vil. Dén viden må man også opstøve, hvis man ikke har den i forvejen.

Skal man forme træet når man beskærer?

Det kan give god mening af beskære disse træer, hvis de skal tilpasses deres voksested på den ene eller anden måde. Det kan også være, at man er interesseret i at forme træet, så det bliver smukt og symmetrisk.

Hvis du har frugttræer med virkelig mange frugter på, kan nogle grene være så tunge, at de er i fare for at knække. I så fald kan det være bedre, at du selv laver en lille beskæring og hjælper dem af med lidt af vægten.

Det er også en super årstid at få overblik over, hvor der er døde grene i træerne, som man godt kan fjerne nu. Til vinter, hvor det hele er vissent, er det straks svære at spotte de døde grene.

I Geografisk Have holder vi godt øje med vores skønne træ med paradisæblerne ved den skulptur i haven, der hedder Amalie med katten. Som man kan se, er gartner Vincent parat med håndsaven. Tag et kig i din have og se, om du skal bevæbne dig med en saks eller sav.