Kløver

I denne uge var der en af mine kollegaer i Geografisk Have, der fandt en firkløver og femkløver i haven. Det udløste en mindre kløvermani, hvor alle lige pludseligt gik og fandt den ene firkløver efter den anden. Der findes 12 arter af kløver, eller trifolium som de hedder botanisk, i Danmark. Nogle af dem er ekstremt almindelige og findes overalt i landet, mens andre arter er særdeles fåtallige, som for eksempel skovkløver, der kun findes få steder på Sjælland og er at betragte som lige så sjælden som flere af vores mest sjældne orkideer.

 

Kløver hører til ærteblomstfamilien. De har evnen til at binde luftens kvælstof i jorden via nogle små knolde på deres rødder, hvilket også gør kløver til en nyttig plante i jordbruget. Faktisk er Danmark en af verdens største producenter af hvidkløverfrø, til brug i gartneri og landbruget. Kløverblomsten er desuden så sindrigt udformet, at den kun kan bestøves af bier. Andre insekter kan ikke nå ind til den righoldige nektar, som kløver ellers har meget af, og derfor er den også ret attraktiv for bierne.

 

Den kløver vi typisk finder i græsplænen, er også hvidkløver. Normalt er bladet tredelt, men der kan opstå genetiske mutationer, så bladene bliver delt i flere. Hyppigst bliver de så fir-delte, men man har fundet eksemplarer med op til 13 blade. Overtroen omkring kløver er også mangfoldig. Firkløver bringer lykke til finderen, men finder man en femkløver så skal man forære den væk, ellers vil den bringe ulykke. Mange steder bruges kløveren også symbolsk. I Irland er kløveren nært forbunden med skythelgen Sct. Patrick, som så de tre blade på kløver som symbolet på den hellige treenighed. Derfor er kløver også et nationalt symbol i Irland.

 

I Geografisk Have dyrker vi nu ikke kløver i større stil, men den kan findes rundt omkring på vores plæner. Og i Den Økologiske Køkkenhave kan man også, sidst på sæsonen, se blodkløver, der bruges som efterafgrøde og til jordforbedring. Mange vil sikkert også tænke, at vi har kløver inde i vores Væksthuse, hvilket er delvist rigtigt, der vokser nemlig det vi på dansk kalder surkløver, men det er slet ikke en ægte kløver, men er en plante der høre til i en helt anden familie.  

Skrevet af: Niels Melballe

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.