Kameliadage

Nu er kameliadagene i Geografisk Have atter skudt i gang og væksthuset bugner af smukke blomster. Kamelia er en fantastisk plante, men i Danmark kan den være svær at dyrke. Jeg er overbevist om, at rigtig mange mennesker er blevet forført af de skønne blomster og har taget dem med hjem i stuen, blot for at se dem visne.

Og hvorfor så det? Det er fordi kamelia kommer fra et klima, som kan være ganske svært at leve op til i Danmark. Kamelia kommer fra de sydøstlige Asien. De gror primært i et klima, hvor det er lunt, men ikke varmt, om vinteren. Og det er en af hemmelighederne ved kamelia. Kamelia er vant til at blomstre ved temperaturer på lige over frysepunktet. Hvis det bliver ret meget varmere smider de simpelthen knopperne og nogle gange bladene. Så hvis man har taget sin nyindkøbte kamelia med hjem i stuen, så har den faktisk ikke en chance. Derimod må sommeren gerne være relativt varm.

Gro din egen kamelia i haven

Umiddelbart kan det virke som en ret umulig plante at dyrke i Danmark. Men det kan lade sig gøre. Men man bliver nødt til at stille den udenfor eller i en kølig udestue, hvis man har sådan en. Mange kamelia kan nemlig godt tåle noget frost. Så find et beskyttet sted, hvor det ikke blæser og hvor der ikke kommer for meget direkte sol. Skygge er vigtigt, især om vinteren. Kombinationen af høj flot solskin og dagsfrost er nemlig ikke kamelias livret. De store blanke, mørkegrønne blade vil simpelthen blive svedet af.

Hvis disse forhold bliver opfyldt, så skulle der være gode chancer for at kunne få kamelia til at gro i sin have. Om ikke andet i nogle år. Der vil formentlig komme vintre som kamelia simpelthen ikke vil tolerere. Men så må man starte forfra. Jeg har set kamelia, i flere danske haver, som trives fint. I Landbohøjskolens have på Frederiksberg i København kan man blandt andet se et par fine eksemplarer. I Geografisk Have har man dem foreløbig kun samlet i havens væksthuse, hvor de nu og frem til sæsonstart 1.april kan ses hver weekend fra 13 -16 for en beskeden entré på 20 kroner.


Af Lene Holm
5. februar 2019 | Haveblog

FacebookTwitterLinkedInEmail