40 forskellige Kamelia

Geografisk Have har en mangfoldig samling af mere end 40 forskellige kamelia. De opleves bedst fra ca. sidst i januar til marts/april, hvor vi åbner haven og væksthusene med vores traditionsrige Kamelia-dage.

Tebuske

Kamelia er blomstrende tebuske. De er skinnende stedsegrønne med smukke blomster fra marts til maj eller fra efteråret til langt ind i vinteren. Kameliaen er kendt for sin bedårende enkelhed, dramatisk skønhed, stilfærdig poesi og geometriske perfektion. Den har blomster i alle afskygninger af hvid, rød og magenta. Størrelser fra 1 til 18 cm ofte med kraftige gule støvdragere.

Mere end 35.000 arter

Kameliaen, der findes i mere end 35.000 forskellige arter, stammer fra Japan og Kina, hvor man har vurderet den ældste kamelia til at være 1400 år. Her opdager man stadig  nye kameliaer i isolerede områder. Planten, der kan blive et regulært træ på op til ti meters højde, har været brugt til træarbejde, indfarvning af klæde og oliefremstilling.

Omkring år 1700 tog de første kameliaer rejsen til Vesten, hvor de vakte berettiget opsigt for blomsterne, der kan blive op til 15 cm. i diameter og variere i faconen fra enkelte til halvfyldte og fyldte. Blomsterne kan ligne roser, pæoner, begonier, dahlia og åkander, og de findes i snart sagt alle farver fra hvid til alle overgange af sart rosa, lyserød, pink og kraftig rød til de helt sortrøde typer, ligesom der også findes brogede blomster eller kameliaer med forskelligt farvede blomster på samme busk.

Du kan se de mange smukke kamelia når vi åbner Væksthuset i de første måneder af året. Se hvilke datoer her.