13. dec. 2019 // Kosmisk stjernedrys – kaldet geminiderne.

Aflyses på grund af overskyet vejr. Husk, at du også i de kommende dage i klart vejr kan være heldig at se stjerneskud – læs mere om mulighederne på Amatør-Astronomisk Forenings hjemmeside.

Du kan give dig selv og evt. børnene et af naturens mest fantastiske syn som vinteroplevelse med Geminiderne. Udforsk en af vinterhimlens kraftigste og mest intense meteorsværme – Geminiderne. Eksperter fra Amatør-Astronomisk Forening står parat til at svare på spørgsmål.

150 stjerneskud i timen

Geminiderne er synlige fra den 4. til den 17. december og har deres maksimum netop i natten mellem den 13. og 14. december. Lige dén nat kan man se op til 150 stjerneskud i timen, de fleste før midnat – hvis himlen er klar.
Meteorerne er meget små og trænger ind i vores atmosfære omkring stjernebilledet Tvillingerne med lav hastighed. På grund af den lave hastighed lyser stjerneskuddene derfor ofte kraftigt, men har mindre haler. Stjerneskuddene falder med 120.000 km i timen. De små meteorer stammer fra en asteroide ved navn Phaethon, som er meget lille med en største diameter på bare omkring seks kilometer.
Langt de fleste asteroider befinder sig mellem Mars og Jupiter, men Phaethon har en meget aflang bane, der bringer den tættere på Solen end selv Merkur. Hvert år i december passerer Jorden Phaethons bane, med det resultat at vi ser en smuk byge af stjerneskud.

Café Lykkefund har åbent og tilbyder varme drikke, varm tomatsuppe og andre lækre snack.

Tid: kl. 17 – 21
Sted: Ved Bambuslunden
Pris: Gratis entré.
HUSK: Varmt tøj er en vigtig ingrediens for en god og ret stillestående oplevelse. Medbring gerne håndkikkert. Man må IKKE medbringe hvidt lys som lommelygte, men gerne en lommelygte eller cykellygte med rødt lys.
AFLYSNING: Såfremt det bliver overskyet, aflyses arrangementet, hvilket oplyses på Geografisk Haves Facebook-side.
Gode råd til stjernekiggere : Der kan gives et utal af gode råd om, hvordan man bedst ser stjerneskud og Geminiderne Nogle siger, at man skal lægge sig på jorden og kigge op på himlen. Det er utvivlsomt rigtigt nok, men det lyder nu lidt koldt her i december. Mon ikke en liggestol eller havestol, varm påklædning, varme sko og en sovepose er mere behagelig?