Hvad har roser med rhododendron at gøre?

Slægten Rhododendron er enormt stor. Der findes over 900 forskellige arter, og dertil kan lægges flere hunderede sorter. Aksel Olsen, som grundlagde Geografisk Have, indførte over 60 arter til Danmark. Mange af disse arter kan ses i Geografisk Have.

Alperose

Hvad mange måske ikke ved er, at alle rhododendron har fået den danske fællesbetegnelse Alperose. Og én af de rhododendron-buske der blomstrer lige nu i Geografisk Have, skiller sig yderligere ud navnemæssigt. Det er nemlig Rhododendron fortunei, der som den eneste rhododendron har fået et specifikt dansk navn: ’Rosentræ’. Det skyldes formentligt, at Rhododendron fortunei er en af de første asiatiske rhododendron, der er indført til Danmark, og hvis man oversætter det botaniske navn rhododendron til dansk betyder det ’rosentræ’. Så her har vi altså en “Rosentræ Alperose”!

Et misvisende navn

“Rosentræ Alperose” er dog et noget misvisende navn som leder tankerne over på nogle helt andre planter end rhododendron. For hvad har roser med rhododendron at gøre? Faktisk ikke noget, ud over at de begge er blevet populære haveplanter. Det er måske også derfor vi i dag primært bruger det botaniske navn ’rhododendron’ – i stedet for det danske ’alperose’.

Frygtløse Fortune

Rhododendron fortunei er i sit botaniske navn opkaldt efter Robert Fortune. Han var plantejæger og opdagelsesrejsende, og han var én af de meget få europæere, der i midten af 1800-tallet udforskede Kina. Kina var nemlig lukket land for europæere, og rejste man ind uden tilladelse og blev opdaget, kunne det være forbundet med dødsstraf. Men det skræmte tilsyneladende ikke Fortune, som med tiden indførte et meget stort antal planter til Europa fra både Kina og Japan. Og det skal siges at han overlevede sine ture og døde en naturlig død i England i 1880.

Duftende blomster

Rhododendron fortunei eller Rosentræ er en af de Rhododendron, der kan blive op til 3-4 meter høj og har store smukke stedsegrønne blade. Du kan se den blomstre i Geografisk Have lige for, når du kommer ind i haven, tæt på Regnvejshytten. Den er med sine store duftende blomster en fantastisk attraktion i ethvert Rhododendronbed – prøv selv at stik næsen hen til den!


Af Niels Melballe
24. maj 2022 | HaveblogNYHEDER

FacebookTwitterLinkedInEmail

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.