Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Vårfladbælg

En sjælden skønhed i Danmark

Lige nu myldrer det frem med blomster både i haven og naturen. Der er for alvor kommet gang i planterne, selvom der stadig kan være meget koldt om natten. Personligt synes jeg ikke, at de danske skove bliver flottere end her i starten af maj, hvor millioner af forårsblomster vælter frem – blot i alt for kort tid.

En af de smukke blomster, vi kan glæde os over både i haven og den danske natur lige for tiden, er vårfladbælg. Vårfladbælg, eller Lathyrus verna, er en af de planter, der vokser både i have og i den danske natur. Den vokser i løvskove med kalkrig jordbund. Den er relativt sjælden i Danmark, men findes også i resten af Norden og i store dele af Rusland.

Ærteblomst

Vårfladbælg er en ærteblomst og tilhører den store ærteblomstfamilie. Den er en af de tidligste ærteblomster. Nogle gange blomstrer den allerede i slutningen af april samtidig med anemoner og vorterod. De smukke, lilla blomster er en attraktion i staudebedet på den tid af året og måske også en kærkommen forandring i alt det gule, som lader til at være den dominerede farve på den årstid. Er man mere til lyserød, så findes der også en sort i den farve. Vårfladbælg bliver ikke mere end ca. 40 cm. høj, og derfor er opbinding sjældent nødvendigt. Ofte står planterne også i tætte tuer, så de kan støtte hinanden.

Plant den med andre stauder

Desværre afblomstrer vårfladbælg igen efter et par ugers blomstring, og den visner faktisk allerede ned i løbet af sommermånederne. Derfor kan man med fordel placere den, så andre stauder vokser op omkring den, når den er afblomstret. I Geografisk Have kan du se vårfladbælg i Staudehaven, der er én af Idéhaverne. Her står de fleste vårfladbælg langt inde i bedet, netop fordi de mister deres glans, når de andre stauder tager over. For god ordens skyld skal jeg måske nævne at vårfladbælg ikke er spiselig, men bælgene er nu heller ikke ret store, så de indbyder ej heller til det.

Ugen haveklumme er skrevet af Gartner og Natur- og Kulturformidler, Niels Melballe.