Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Syren

Duften af Sydøsteuropa

En af de skønneste prydbuske, vi har til danske haver, må være syren. Den dufter fantastisk og er overvældende i sin blomstring. Desværre varer det kort. Men lige nu står syrenerne og blomstrer overalt i haver og i læhegn.
Vores almindelige syren stammer fra lande som Rumænien og Albanien i det sydøstlige Europa. Den har fået det botaniske navn Syringa vulgaris som simpelthen betyder ’den almindelige syren’. Almindelig syren har dog den ulempe, at den laver en frygtelig masse rodskud, som kan være lidt af en plage. Men sådan er det nogle gange med planter – ”ingen roser uden torne”, som man siger.

Den hængende syren

Der findes også andre arter af syren. Alt efter opfattelse findes der omkring 13 arter. De fleste af dem er mindst lige så flotte som den almindelige syren, men flere af dem mangler lidt den stærke duft, som den almindelige syren er kendt for. De fleste arter kommer fra Asien. I Geografisk Have kan man blandt andet se Syringa komarowii, som kommer fra Kina. Den hedder på dansk hængende syren, fordi blomsterklaserne er hængende. Den blomstrer med store lilla-røde blomster lige nu. Den er ikke ret kendt i Danmark, selvom den ikke er ny. Den blev nemlig indført til Danmark af Aksel Olsen i 1935. Når den ikke er blevet mere kendt, end den er, skyldes det formentligt, at der i mellemtiden er lavet en masse hybrider af syren, som har fået langt mere opmærksomhed.

Fem særlige arter

Syrener er generelt nemme at dyrke. De trives bedst i en næringsrig jord i fuld sol. I meget tørre somre kan det være nødvendigt at vande dem, men ellers passer de fint sig selv.  Du kan se fem arter af syren i Geografisk Have. Du kan dog ikke se den almindelige syren – men den kan du til gængæld nyde mange andre steder!

Haveklummen er skrevet at Gartner og Natur- og Kulturformidler, Niels Melballe.