Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Alrune

Galgeurt

Med april begynder det for alvor at blive grønnere ude i haven. Meget blomstrer, men desværre blomstrer det ganske kort tid. Så det er bare med at nyde det. En af de planter, der blomstrer lige nu er alrune. Men kært barn har mange navne. Alrune kaldes også galgemand og galgeurt. Det er en gammel medicinplante som også er omgærdet af megen overtro. Fordi plantens rod ligner en mand, blev den en del af signaturlæren, der kort sagt er en opfattelse af, at planternes udseende afslører, hvad de kan kurere af sygdomme. Det siges, at det var bedst at høste alrune fra galgebakker. De bibelkyndige vil også vide at dens bær har været kendt som et elskovsmiddel. Derfor har man også kaldt bærrene for kærlighedsbær.

Den skrigende plante

Alrune eller Mandragora officinarum er siden Harry Potter filmene også blevet berømmet, som den skrigende plante. Myten vil vide at forsøger man at trække alrune op af jorden, vil den skrige så voldsomt at man omgående dør. Det skulle dog under ganske bestemte omstændigheder være muligt at få den op uden at miste livet. Vi henstiller dog til, at folk ikke forsøger sig med planterne i Geografisk Have, da jeg godt vil garantere, at det eneste skrig, man kommer til at høre, kommer fra undertegnede gartner! Vi er nemlig meget glade for den smukke forårsbebuder, som står i Krydderurtehaven.

Medicinske egenskaber

Alrune kommer fra Middelhavslandene, men trives udmærket i Danmark. Det er ikke nogen prangende plante. Den bliver sjældent højere end 15 cm. Blomsterne er blålige og sidder i en roset af store blade. Den hører til i natskyggefamilien. Mange medlemmer af natteskyggefamilien er særdeles giftige og det gælder også alrune. Den har derfor gennem tiderne været brugt medicinsk som bedøvelse og smertestillende middel. I vore dage kan man udskille de enkelte stoffer, der er brugbare og derefter bruge dem medicinsk.  Alrune er svær at finde på planteskolerne, formentlig fordi den er så giftig, og fordi den blomstrer ret kortvarigt. Men det er en sjov plante, der – i modsætning til meget andet i Harry Potter filmene – er ganske virkelig.

Denne uges haveklumme er skrevet af Gartner og Natur- og Kulturformidler, Niels Melballe.