Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Æbleblomstring

Æbletræerne står i blomst

Knap er kirsebærtræerne færdige med at blomstre, før æbletræerne begynder. Egentlig tænker vi måske mest på æbletræerne om efteråret, når de står med alle deres lækre og smukke frugter, men de er bestemt også værd at give noget opmærksomhed på denne årstid. Faktisk har vejret stor betydning, når træerne blomstrer, for det er med til at afgøre, hvor mange æbler vi får. Kommer der frost under blomstring, vil en del af blomsterne dø, og frugthøsten til efteråret vil blive mindre.

33 forskellige arter

I Geografisk Have har vi mere end 50 æbletræer. Det vil sige træer, der alle er medlemmer af slægten Malus, som er æbletræets botaniske navn. Ifølge Kew Science er der 33 forskellige arter af æbletræer. Det er der dog delte meninger om, for æblearter kan være meget svære at skelne fra hinanden. Antallet af sorter er der vist ikke længere nogen, der tør gætte på. Dem er der nemlig uoverskueligt mange af. I Danmark har vi en enkelt hjemmehørende art af æble; nemlig skovabild, som den kaldes. Den findes hist og her i danske skove. Dog er der også rigtigt mange æbletræer i det danske landskab, som er resultatet af selvsåninger fra æbleskrog, som folk har smidt fra gennem tiderne.

Æbler i Geografisk Have

Den mest kendte Malus i Geografisk Have er naturligvis Malus ’Brændkjær’, som Havens grundlægger opkaldte efter kvarteret, som Geografisk Have ligger i. Men der er også mange andre interessante æbletræ-sorter i Geografisk Have. Blandt mine favoritter er Malus ’Royalty’, som har røde blade og næsten purpurrøde blomster. På afstand kan den næsten ligne en blodblomme. Senere på året får den små mørkerøde frugter, der næsten falder i et med løvet. Malus ’Royalty’ er en såkaldt hybrid. Det vil sige at den er en krydsning mellem forskellige arter. Det er et kendetegn ved mange æblearter, at de gerne krydser sig med hinanden. Vores almindelige spiseæbler er også typisk krydsninger mellem forskellige arter. Du kan se Malus ’Royalty’ og mange andre æbletræer blomstre lige nu i Geografisk Have.

Ugens haveklumme er skrevet af Gartner og Natur- og Kulturformidler, Niels Melballe.