Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Egetræ – Kongen over alle træer

Egen – Kongen over alle træer

Kan man sige at et slags træ er mere værdifuldt end et andet? Næppe – et hvert træ og ethvert levende væsen har jo en værdi i sig selv. Men alligevel er egetræet på mange måder kongen over alle andre træer. Det er både dét træ med flest tilknyttede arter og dét træ der i Danmark kan blive ældst.

Naturligt forekommende i Danmark er 2 forskellige arter af eg, som er svære at kende fra hinanden. Stilkeg (Quercus robur) og vintereg (Quercus petraea). Derudover findes der hundredevis af forskellige egetræer i slægten Qurcus verden over. Nogle af dem kan man se i Geografisk Have, hvor vi har 10 forskellige slags egetræer fra forskellige dele af verden.

Det danske egetræ

Et dansk egetræ bliver typisk omkring 500 – 700 år. Danmarks ældste eg, er vurderet til at være noget ældre, nemlig mellem 1500 år og 2000 år. Det er Kongeegen, der står i Jægerspris på Sjælland.

De ældste egetræer, der står i Geografisk Have, er den række af stilkeg placeret langs hovedstien, når man kommer ind i haven. De er plantet, da Aksel Olsen grundlagde sin planteskole for 100 år siden.

1000 arter lever af egetræet

På et gammelt egetræ kan der være tilknyttede helt op til 1000 forskellige arter. Arter der lever på, af og ved træet. Det er i hundredvis af forskellige insekter, massevis af svampe og lavér. Også pattedyr og fugle er tilknyttet det gamle egetræ i stor stil, f.eks., spætter, mejser, egern, flagermus og mange flere.

Derfor er det vigtigt, at gamle egetræer får lov at blive gamle og forfalde naturligt. Både i byerne, haverne og naturen. Gamle egetræer er uden tvivl en af de bedste kilder til mangfoldighed i naturen. Intet selvbygget eller indkøbt insekthotel kan leve op til det samme som et gammelt egetræ.

I Geografisk Have har vi endda en helt særligt art tilknyttet vores egetræer, som næppe findes andre steder. Det er egealferne (latinsk navn ukendt). De har indtaget væksthuset her i juletiden og historien om egealferne kan du læse på vores hjemmeside her. Du er velkommen til at komme og hjælpe med at finde egealfernes magiske guldæbler hver weekend i december måned. God fornøjelse.