Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Duetræ // planter med dyrenavne

Duetræ // planter med dyrenavne

I de kommende haveklummer hen over sommerferien vil vi fokusere på nogle af de planter, som har dyrenavne. Dem er der nemlig mange af: Duetræ, katteurt, hunderose, hestekastanje, lammeøre, storkenæb og mange flere…

Hvis man vil finde ud af hvorfor planterne har fået disse danske navne skal man nogle gange grave dybt i historiebøgerne, men andre gange ligger svaret lige til højrebenet. For eksempel har hunderose (Rosa canina) fået sit navn direkte oversat fra det botaniske, da canis på latin betyder hund, navnet kommer angiveligt af at plantens torne, minder om hundetænder.

Lommetørklæder, bleer og spøgelser

Men hvis man for eksempel vil dykke ned i et navn som vores smukke Duetræ (Davidia involucrata) Så bliver det straks lidt mere kompliceret. For hvem har givet den dette navn? Det er faktisk et spørgsmål der fortaber sig lidt i tågerne. Vi ved at det i USA også kaldes Duetræ, mens englænderne og tyskerne foretrækker at kalde det Lommetørklædetræ. Visse steder kalder man det vasketøjstræ, bletræ eller spøgelsestræet.

Dr. Børgesen

Vi ved hvem der ejede det første duetræ i Danmark. Det var nemlig en god ven af Geografisk Haves grundlægger Aksel Olsen, som hed Dr. Børgesen som boede i Hellebæk. Han var altså formentligt en af de første danskere, der så et rigtigt blomstrende duetræ. Få år senere blomstrede også Aksel Olsens træ og han var blandt de første i Danmark, der satte dem i kommercielt salg. Vi ved at disse to herrer, har snakket om duetræet og at Børgesen har beskrevet blomstringen som hvide duer, der sidder overalt i kronen. Men om det er derfor træet i dag hedder duetræ eller om navnet simpelthen er direkte oversat fra for eksempel Frankrig, hvor nogle af de første duetræer kom ind i Europa, ved vi ikke præcist. Vi ved dog at navnet duetræ også bruges af mange i Kina i dag. Duen har haft stor symbolsk betydning i Asien såvel som i Vesten langt tilbage i tiden. Men om navnet kunne være bragt med fra Kina eller om det vestlige navn har vundet indpas i Kina, melder historien ikke noget om. Duetræet kommer oprindeligt fra det vestlige Kina, hvor det vokser i bjergskovene. Det er i dag sjældent i naturen og menes at være truet.      

Læs flere interessante klummer om naturens vidundere her.