Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

De historiske Roser

De historiske roser

De historiske roser er så småt ved at springe ud. De blomstre tidligt på sommeren og kaster et romantisk skær over haven. Men hvad er en historisk rosen egentligt? Og hvorfor er det lige, at os der elsker og kender dem synes at de er lige en tand mere romantiske end andre roser? Havde man levet på H.C. Andersens tid, så ville man blot have kaldt dem for roser eller rosenbuske. Det skyldes, at de historiske roser blot er forædlinger, der er lavet for mange år siden. Faktisk har man vedtaget at historiske roser primært er roser forædlet før 1867. Derfor er mange af dem også forædlet ved at bruge vilde roser, og det giver dem den kraftige vækst, som også er kendetegnende ved dem. De kan blive til store buske med blomster over det hele, og det er nok den frodighed, der giver dem deres romantiske skær.

De historiske roser er af samme grund også nemme at have med at gøre. Nemmere end mange af vores moderne hybrider. De fleste af de gamle roser har også en fin og kraftig duft, som nogle gange virker næsten overvældende. Til gengæld blomstre de så også kun ca. 20 dage om året og de visner hurtigt, hvis de plukkes til buketter. Så historiske roser skal opleves på planten. Der er naturligvis undtagelser og for eksempel er den sort der hedder ’Rose de rescht’ Som er en af dem der blomstre længere tid. Det er derfor også blevet en af de mest populære historiske roser her i landet.

 

Se den historiske samling i Rosariet

Lige nu kan du se Geografisk haves ret store samling af historiske roser i Rosariet. Samlingen huser rosensorter forædlet helt tilbage til den sene middelalder og frem til starten af 1900-tallet. At gå en tur i de buede græsgange en tidlig formiddag, mens duggen stadig hænger ved bladene, er en meget speciel oplevelse. Hvis du er blevet interesseret i at vide mere om rosernes historie i Danmark, er det muligt at opleve et foredrag 30. juni i Geografisk Have med ’rosomanen’ og forfatteren Torben Thim. Sæt et stort kryds i kalenderen. Du kan læse om det på Geografisk Haves hjemmeside