Botanisk Have I Kolding

Botanisk Have I Kolding

Asters – efterårets sidste flor

Asters – efterårets sidste flor

Her i oktober er der ikke så meget tilbage at se på i staudebedet. Dog er der nogle få, og en af dem er asters. Asters har i de sidste mange år mest været brugt som krukkeplante til efterkrukkerne, og når de er visnet, så har de fleste nok bare smidt dem ud. Men faktisk er mange af dem flerårig stauder, som var et must i bedstemors staudebed. Det gælder både Japansk asters, Pudeasters og Høstasters. Desværre er den blevet lidt glemt. Det er en skam for en mere hårdfør og nem plante findes næppe til de danske haver. Der findes flere forskellige arter og mange sorter.

Asters har kun en fejl, og det er at de meget nemt får den svampesygdom, som hedder Meldug. Den hedder meldug, fordi det ligner, at der har været en fra Bagedysten forbi og drysse mel ud over den. Men heldigvis er mange af de nye sorter, der er kommet på markedet, blevet meget bedre til at modstå meldug, og derfor er det helt klart værd at give dem en chance i haven.

Strandasters, en nær slægtning

Der findes som sagt mange arter og sorter af asters. De gror i en stor del af Europa og Asien og dertil kommer, at der er fremavlet et antal hybrider som kun findes i kultur. I Danmark har vi også Asters nemlig Strandasters. Det er godt nok ikke en rigtig asters, men en nær slægtning som hedder Tripolium. De varierer i højde fra 20 cm til næsten 2 meter og farveskalaen er hvid, blå, lilla, lyserød og bordoux. Så det skulle være muligt at finde en sort der passer ind i ens have. Det være en god ide at plante en lidt større gruppe af asters sammen, fordi der ikke er så meget andet, der blomstrer i haven nu, så kommer det til at give en effekt af et mere ’roligt bed’.

Asters er også en god kilde til føde for bier og insekter på en tid af året, hvor der ellers ikke er så meget føde til dem.

Billedet er Aster dumosus ’Hebstgruss von Bresserhof’ som bliver op til 40 cm høj og blomstre nu i Staudehaven i Geografisk Have. I staudehaven kan man også se andre sorter og arter af Asters.